Almanya’nın dördüncü en büyük şehri Köln.. Gitmeden önce nerede ne yenir neler yapılır gibi yaptığımız listeleri ve orada bulunduğumuz sürede bizim gözümüzden sizlere Köln’ü anlatmak istiyorum.

Aralık ayında Christmas dönemini ve ruhunu yakalamak için Ankara’dan direkt uçuşla gittik.

Köln’e Ulaşım

Könl-Bonn Havalimanı’na indik ve bavullarımızı aldıktan sonra tren istasyonuna geçmeden otomatik tren bilet makinelerinden, biletlerimizi aldık. Biletlerin ücreti tek yön ve kişi başı 3€.

Eğer bilet denetleyen görevli kontrole gelirse bileti olmayan kişilere 60€ ceza kesildiği bilgisini edindik.

Taksi vs gibi bir ulaşım kullanmadık, farklı şehre gidildiğinde o şehrin toplu taşımalarını kullanmanın daha gezi ruhunu yansıttığını düşünüyoruz.

Köln İçinde Ulaşım

Köln’e gitmeden kaydettiğimiz yerlere, özellikle Christmas Marketlere ne kadar ayaklarımıza kara sular inse de hep yürüyerek gittik. Yürüyerek şehri dolaşmak, Köln ruhunu hissederek, tarihi yapılar ve caddelerde fotoğraf çekilerek gezmek bence çok zevkli..

Köln’de Konaklama

Köln’de AirBnb ile kalmayı tercih ettik. Geceliği 100€ olan evimiz Altstadt-nord’da hem Köln tren istasyonuna yakın, hem de planladığımız gezilecek lokasyonlara yürüyerek gidebileceğimiz bir konumdaydı. Civardaki otellere baktığımızda aynı fiyatlarda da oteller mevcuttu fakat biz bir evde kalarak daha özgür alanımız olacağını ve mutfak kullanabileceğimiz bir yer olmasını tercih ettik. Evde çamaşır bulaşık makinesine kadar çoğu 3-4 günlük genel ihtiyacımızı karşılayacak opsiyonlar mevcuttu.

Köln Gezilecek Yerler

Kölner Dom Cathedral

Uçaktan inip evimize gittikten sonra koşa koşa o büyüleyici ve devasa Köln Katedralini görmeye gittik desem.. Bina etkileyici Gotik mimarisi, olağanüstü vitray pencereleri ve diğer birçok önemli sanat eseri nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiş.

Giriş ücretsiz, fakat kule ve kuleye çıkış için ücret ödüyorsunuz. Biz gittiğimizde üst katlarında restore yapılıyordu. Giriş katının bile görkemli mimarisi bizi yeterince büyüledi. Christmas döneminde giderseniz hemen yanında eğlenceli bir Christmas market var.

Christmas Marketler

Aralık ayında giderseniz Köln şehrini daha da muhteşem yapan Christmas marketlerini mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Bence sadece bu marketler için bile gidebilirsiniz 🙂

Köln’de gittiğimiz Christmas marketler:

  • Weihnachtsmarkt am Dom: Köln’de gidebileceğiniz tek bir Noel pazarı varsa, bu Weihnachtsmarkt am Dom olmalıdır. Noel ışıklarının gölgesi altında merkezi bir Noel ağacına bağlanmış, tatlılar, atıştırmalıklar..
  • Heinzels WintermärchenWeihnachtsmarkt in der Altstadt: Işıklandırmalar, girişin büyüleyiciliği, ahşap biblolar, noel hediyelikleri, müzik dinletileri her şey o kadar masalsı bir hava hissettiriyor ki.. Market aslında iki bölüme ayrılmış; Heumarkt ve Alter Markt. Heumarkt’ta marketi daha da güzelleştiren buz pateni pisti ve atlı karınca bulunuyor. Alter Markt’ta bir dönme dolap bulacaksınız. O kadar güzel yemekler vardı ki bunlara yeme-içme kısmında değinmek istiyorum 🙂
  • Markt der Engel: Markette dolaşırken büyülü meleklerle, kar baykuşu, dört ayaklı küçük tek boynuzlu at ve ayaklıklar üzerinde ışıklı efsanevi yaratıklarla karşılaşacaksınız. Eşsiz yıldızlı gökyüzü geniş caddeleri aydınlatıyor. Ahşap ve beyaz dükkanlar içinizi ısıtıyor..

Rheinpark

Hohenzollern Bridge’den karşıya geçip biraz yürüyünce solda Rheinpark yer alıyor. Uçsuz bucaksız yeşillik ve ağaçlar içinde yürümek çok güzel bir his veriyor. Temiz nefes almak ve sessizlik için tercih edilebilir bir park.

Hohenzollern Bridge

Hohenzollern köprüsünde, köprü boyunca dikkat çeken asma kilitler bulunuyor. Turistler ve Köln sakinleri köprüdeki asma kilitleri aşklarını temsil etmek için üzerine yazı ve tarih yazarak aşklarını ölümsüzleştirmek amacıyla takıyorlar ve bu kilitlerin anahtarlarını Ren Nehri’ne atıyorlar. Köprüde kilit satan satıcılardan alınabiliyor. 1940 tarihlerinde asılan kilitler gördük..

Great St. Martin Church

Yine içi-dışı gösterişli ve gotik mimarisiyle büyüleyen bir kilise..

Etrafını saran ve ona bir peri masalı havası katan renkli evler. Bir kiliseden çok şatoya benziyor… Uzaktan gördüğümde ilk izlenimim buydu! Dört köşesinde küçük dairesel kuleler bulunan gösterişli mimarisi, kiliseye bir ortaçağ kalesi görünümü veriyor.

Belçika Mahallesi (Brunnen der Fischweiber)

Bu bölge Altstadt Nord olarak geçiyor. Renkli bitişik binalar ve arkasında Great St. Martin Kilisesi ile tam bir görsel şölen diyebilirim. Hemen karşınızda da Ren nehri manzarası..

Meydan ve sokağında birkaç tatlı kafe ve restoranlar da bulunuyor:)

Köln’de Alışveriş

Schildergasse, Köln’ün en çok bilinen alışveriş caddesi.. Mağazaların çoğu hafta içi 10:00 ile 20:00 saatleri arasında açık, Pazar günleri açık bir yer bulmak mümkün olmuyor zaten..

C&A, H&M, Galeria Kaufhof, Karstadt, Peek & Cloppenburg, Foot Locker, Zara, Kämpgen, Apple, Saturn gibi ayakkabı mağazaları, Douglas gibi bazı spor mağazaları, elektronik mağazaları yanı sıra Neumarkt Galerie’de bir Primark şubesi ile , tüm Schildergasse sayısız alışveriş imkanı.. Fakat Türkiye’den geliyorsanız kur farkıyla yine de giyim malesef ucuza gelmiyor..

Köln’de süpermarket olarak en bilindik iki isim REWE ve ALDI. Genel olarak marketlerde TL ile çarpmazsanız hesaplı:)

Apple Iphone 14 PRO Alışveriş Deneyimi

Yılbaşından önce gittiğimiz Köln gezisinde Apple mağazası deneyimini aktarmak istiyorum. Tax free, telefon fiyatları, IMEI kaydetme, taksit vb.

Iphone 14 Pro 256 GB fiyatı 1429€, malesef yoğunluktan dolayı taksit yapmadılar. Özellikle Apple mağazasında dolar kurundan ve IMEI kaydetme ücreti artacağından dolayı Türkler olarak iphoneları tükettik 🙂

Telefonu aldıktan sonra Tax Free için Kölner Dom karşısında yer alan Köln Tourist ofisine gittik ve kredi kartıyla alımlarda “fast refund” yapılması için pasaport ve faturamızla beraber işlemlerimiz gerçekleştirildi. Tabii işlemler burada bitmiyor, havalimanında faturaya mühür basılması gerekiyor ve oradaki “Global Blue” posta kutusuna zarfı bırakmanız gerekiyor. Karta 1 hafta içinde 152$ geri ödeme yapıldı.

Eğer ben nakit almak istiyorum derseniz direkt işlemler havalimanından yapılıyor.

1 pasaporta 1 telefon kaydı yapılıyor ve Türkiye’ye gelince 120 gün içinde E-devlet üzerinden IMEI kaydettirme işlemi (2.732 TL) yapılıyor ve telefon sim kartı sizin üzerinizde olması gerekiyor.

2023 itibariyle IMEI kaydettirme işlemi  6.091,30 TL..

Köln’de Yeme ve İçme

Hommage

Harika bir kahvaltıcı.. Kahveler, karabuğday krepleri, tatlılar, vegan keklerle gerçekten sevimli ve küçük bir kafe. Sipariş verdiğinizde size sembolik küçük hayvan figürleri veriyorlar 🙂 İçerde de dışarda da oturabiliyorsunuz. Dışarda masa altında ısıtıcıları var. Kafenin cam kenarında yer bulursanız çok daha tatlı bir atmosfer yakalıyorsunuz. Çok güzel sunumları ve kendi yaptığı kahvelerini de deneyebilirsiniz.

Fiyatlar:
  • Espresso, americano, flat white, cappuccino: 2.50-3.50€
  • Hot chocolate, chai tea latte, green tea, fresh juice, smoothie: 3-5€
  • Pancakes w/bananas & fruits (vegan,fluten free): 9.5€
  • Scrammbled eggs w/tomatoes and a slice of bread: 6.90€
  • Avocado bread w/tomatoes and eggs: 5.90€
Bastian

Bastian meşhur bir kahvatıcı.. Güleryüzlü personeli, hızlı servisiyle kalabalık fakat yer bulabileceğiniz kadar da büyük bir mekan. Kruvasan yanında verilen bread roll, peynir ve reçelleriyle 10/10 bir yer ve isterseniz kahvaltıyı çeşitlendirebiliyorsunuz. Garsonlardan biriyle yaşadığımız talihsiz kahve dökme olayından sonra küçük bir şampanya getirdiler ve bunun yanında da mekandan kalkarken 3 tane kruvasan elimize tutuşturdular :’) kalbim pıt..

Fiyatlar:

Cappucino: 3.5€

Cafe Latte: 3.80€

Bonjour (Kruvasan, bread roll, reçeller, peynir) : 7.70€

Scrammbled 2 eggs: 4.90€

Boiled egg: 1.70€

Berliner: 2.40€

Sticky Fingers

Rheinpark tarafında yürüdükten sonra bir şeyler içmek için Hohenzollern köprüsü ve Ren nehri manzaralı, atıştırmalık ve sokak yemekleri sunan bir mekanı tercih ettik.

Fiyatlar:
  • Kölsch: 3.50€
  • Maisel’s Weizen: 5.50€
  • Bulmers Cider : 6.10€
  • Bitburger Pils: 3.90€
The Cooper Pot

Son günümüzde bir Irish pub’a gidip eğlenmek istedik. Ve gerçekten aradığımız eğlenceyi burada bulduk. Canlı müzikle beraber dans ederek, tatlı insanlar ile tanışabilececeğiniz, girişi küçük ve üst katı da bulunan çook güzel bir mekan.

Fiyatlar:

2 margarita kokteyl – 1 KilKenny bira ile 22.40€

Losteria

Bir akşam yemeğinde kendimizi ödüllendirmek için güzel bir restorana gidelim dedik. Losteria, pizzalarıyla meşhur bir yer. Yemek için ismimizi yazdırdık ve 10-15dk bizi içerde misafir ederek masa ayarladılar. Oldukça büyük ve çok lezzetli pizzalardı. Bir pizza ve salatayla 3 kişi doyduk 🙂 Ardından tiramisu yedik gerçekten çok lezzetliydi.

Fiyatlar:

Pizza: 10-14.5€

Makarna: 10-12

Salata: 5-12€

Tatlı: 4.5-6.95€

Şarap Krafları: 12.95-24.5-36 olarak değişiyor.

Früh

Bizim için en değişik yemek deneyimlerinden biri burdaydı. Christmas marketin yanında olan mekan oldukça kalabalıktı, yer bulmakta zorlandık.

Burada Köln’ün meşhur Kölsch birasını içtik.

Früh brauhause dedikleri Köln Havyarı, sucuğa benzeyen çiğ sosis ve tereyağı-soğan ile servis ediliyor. Sadece denemiş olduk ama beğendiğimizi söyleyemem 🙂

Rheiniscge saurbraten, dana rosto ve şarap ve sirke sosuyla yapılan yemeği tattık, eti gayet güzeldi 🙂

Himmel un Aad, cennet ve cehennem anlamına gelen soğan, elma ve patates püresinden özel bir sosla yapılan sosistir.

3 Kölsch ile birlikte fiyatlar toplam olarak: 42,80€

Christmas Marketler

Weihnachtsmarkt am Dom: Köln’e indiğimizde ilk gittiğimiz yer ve o yüzden orada yediğim lezzetler benim için daha bir özel 🙂 Aromalı sıcak şarapları ve o şaraplar kadar güzel bardakları.. Bardakların ücretiyle birlikte parayı ödedik ve isterseniz bardağı geri verip de ücreti geri alabiliyorsunuz. Bardağın depozitosu 3€ ile birlikte toplam: 6€.

Weihnachtsmarkt am Dom markette sarımsaklı ekmek, tuzlu waffle, hotdog..

Tuzlu waffle sanki bizim mücvere benziyordu 🙂 Hotdog zaten şiddetle tavsiye edilen bir sokak yemeği..

Ortalama sokak lezzetleri, atıştırmalık fiyatları: 3-8€ arasında değişiyor.

Heinzels WintermärchenWeihnachtsmarkt in der Altstadt

Görsellik kadar lezzetin de ön planda olduğu bir market..

Sıcak şarap gibi burada da depozito bardaklı kremalı sıcak çikolata içtik. Sıcak çikolata fiyatı da sıcak şarap ile aynıydı. Bu markette daha da güzel bardaklara denk geldiğimiz için artık depozitoyu almadan bardağı aldık 🙂 Sanırım bu markette hayatımda yediğim en en lezzetli iki sokak lezzetinden bahsetmek istiyorum: Raclette peynirli ekmek ve somon..

Hala tadı damağımda bir daha olsa bir daha yerim:)

Raclette peyniri eriten makineden direkt ekmeğe sürüp veriliyor bu lezzet. Fiyatı 4.9€ Ama denemeye değer..

Gelelim somona.. Ben zaten balık seven biriyimdir hele de bu balık tahtalara çakılıp odun ateşiyle pişiriliyorsa daha da lezzetli oluyormuş..

Somon fiyatı:14€ pahalıydı fakat üç kişi yiyebilecek kadar doyurucuydu da.. Tabakta çatalla birlikte yanında otlu mayonezli bir sos vardı.

Markt der Engel

Christmas marketlere doyduğumuz için burada sadece tatlıları denedik, churros ve waffle.. Tuzlu olarak bu marketteki yemekleri tatmadık ama lezzetli olduğuna eminim 🙂

Churros ve waffle fiyatları: 5-7€

Buraya kadar Köln yazımı okuduysanız çok teşekkür ederim 🙂

Köln şehrinde elde ettiğim deneyim ve tecrübelerimi özellikle fiyat olarak aktardım. Köln asgari ücret bazında pahalı bir şehir değil. Marketlerde fiyatlar oldukça uygun, özellikle alkoller içecekler ucuz diyebilirim. Marketlerin aslında en ihtiyaç duyulan zaman yani Pazar günü kapatılması biz Türklerin biraz garipseyeceği bir durum oluyor 🙂

Christmas marketlerin olduğu dönemde gitmenizi tavsiye ederim. Şehirde daha çok gezilecek yer ve büyüleyici bir atmosfere sahip oluyor.

Köln’de turistseniz şehri erken gezmenizde fayda var çünkü akşam 8’den sonra açık yer bulmanız zor oluyor.

Ben Köln’ü çok sevdim ve seneye umarım farklı Christmas marketlerde görüşmek üzere diyelim 🙂