Hollanda’nın başkenti, her karışına aşık olunası bir şehir Amsterdam.. Kanallarıyla, eğlencesiyle, lezzetleriyle, bisikletiyle ünlü tam bir turist yeri diyebilirim.

Biz Amsterdam’ı 2022 Aralık ayında gezdik, bilgilerini paylaştığım fiyatlar diğer senelerde muhtemelen artmış olacak:)

Amsterdam’a Ulaşım

Amsterdam’a yolculuğumuz Köln’den trenle geçiş yaparak başladı. Köln Katedrali’nin karşısında bulunan tren istasyonundan, gelmeden internet üzerinden almış olduğumuz Köln-Amsterdam biletiyle yaklaşık 3.5 saat süren bir yolculukla Amsterdam’a geçtik. Türkiye’den Köln’e uçuştan önce bileti ilgili tren bileti sitesinden aldık. Önceden almakta fayda var çünkü trenler çabuk doluyor ve biraz geç açılıyor, takip etmek gerekiyor. 2 kişi 67.8€.

Tabii direkt Türkiye’den Amsterdam’a uçakla da gelebilirsiniz.

Amsterdam İçinde Ulaşım

Amsterdam gelişmiş bir toplu taşıma sistemine sahip bir şehir. Amsterdam şehir merkezinin dar sokakları ve kanalları, sakinlerin, işe gidip gelenlerin ve turistlerin araba yolculuğu için pek tasarlanmamış gözüküyordu. Bu nedenle şehir, verimli ve uygun fiyatlı yerel ulaşım sağlamak için büyük çaba harcıyor. Köln’de de dediğim gibi şehri kendi başınıza keşfetmek istiyorsanız, yürümek ve toplu taşıma bu gezinin bir parçası olmalıdır:)

Peki biz Amsterdam’da nasıl gezdik? Tabii ki de Amsterdam’ın simgesi haline gelen bisikletlerle..

Peki bu bisikletleri nasıl kiraladık? İşte Amsterdam’daki gezilecek yerler kısmında da değindiğim IAMSTERDAM Cıty card ile.. Kartı “City Card” isimli app’den indirip 24, 48, 72, 96, 120 saatlik dijital kart alabiliyorsunuz. Bu kart ile Amsterdam’da müze, restaurant, aile-çocuk alanları, eğlence, turlar, sergi-sanat her yerin bilgisine, konumuna ulaşabilirsiniz. IAmsterdam kart yemekten, içmeye, müzeye, ulaşıma her konuda bize avantaj sağladığını söyleyebilirim. 48 saatlik aldığımız Iamsterdam City Card kişi başı 80. Fiyatı biraz pahalı geliyor ama çok avantajlı fırsatlar sunuyor. ilk 24 saat için bisiklet kiralama bu kart ile ücretsiz fakat biz yine de “anahtar kaybolması, bisiklet kaçırılması” gibi durumları da kapsayan iki bisiklet için 7.9 fiyatında sigortayı bisiklet kiralama yerinden yaptırdık. Kart size etrafınızdaki bisiklet kiralayabileceğiniz yerleri gösteriyor.

Şehir merkezinden tüm kanallar arası gezimizi bisikletle gerçekleştirdik. Daha yavaş ve dura dura gezeceğimiz yerlerde bisikleti bıraktık ve yürüdük. Zaten şehrin her yerinde bisikletleri kitleyebileceğiniz alanlar var.

2. gün Amsterdam karttaki ücretsiz hakkımız bitince, aynı kiralama dükkanından 2 kişi bisiklet kiraladık. 2 bisiklet kiralama 25.9.

Amsterdam zaten güzel bir şehir ama bisiklet ile gerçekten çok daha da keyif alacağınız bir yere dönüşüyor. Bisikletli gezen insan sayısı neredeyse yürüyen insanlardan daha fazlayken:) Bisikletliler her zaman diğer taşıtlardan daha öncelikli, zaten bisiklet yolları, bisiklet için trafik lambaları dizaynından da anlaşılıyor:)

Uber’de oldukça yaygın kullanılıyor. Biz dönüşte havaalanına gitmek için UBER tercih ettik. Merkezden 20-30dk süren havaalanı yolculuğu 40€ ödedik.

Amsterdam’da Konaklama

Amsterdam’da konaklama olarak, Köln gibi gitmeden kaydettiğimiz mekanlara yakın ve merkezde olmasını tercih ederek AirBnb’den ev tuttuk. Merkezde, o çok beğendiğim büyük pencereli Amsterdam mimarisi olan tek tip apartmanlardan birinde kaldık. Tatlı bir 1+1, canlı ve ışıltılı sokağa bakan bir ev.. Apartman bir şefe aitti ve en alt katta restaurantı olduğu için, kahvaltı dahil bir AirBnb’di. 2 kişi fiyatı 130€.

Amsterdam Gezilecek Yerler

Rijks Museum

Rijksmuseum Amsterdam, dünyanın en önemli sanat müzelerinden biridir. Rijksmuseum, Hollanda’nın ulusal müzelerinin en ünlülerinden biri olup içerisinde sanat ve tarih alanında pek çok esere ev sahipliği yapmaktadır. Müze çoğunlukla 17. ve 20. yüzyıl arasında ki Hollanda sanatına ve sanatçılarına yer vermesinin yanı sıra Avrupa ve Asya sanatına aitte pek çok eser bulunduruyor. 

  • IAmsterdam City Card ile giriş ücretsiz.
  • Normalde yetişkin giriş ücreti 20€.
  • 18 yaş ve altı kişilere giriş ücretsiz.
  • 09:00 – 17:00 saatlerinde her gün açık.
  • Girişte ücretsiz vestiyerleri kullanarak mont, çantanızı bırakabilirsiniz. Rijks Müzesine merkezden bisikletle 15dk’da ulaşabilirsiniz.

Stedelijk Museum

Ben bu müzede fotoğraf çekmeye doyamadım.. Stedelijk, herkesin modern ve çağdaş görsel sanatları keşfedip deneyimleyebileceği bir müze. Van Gogh Müzesi ve Rijksmuseum’a yakın bir konumda Museumplein’de yer almaktadır. Stedelijk, dünyanın en zengin modern sanat koleksiyonlarından birine sahip. Fovizm, Kübizm, Ekspresyonizm gibi modern resim akımlarının tüm önemli isimleri ve Casimir Malevich’in 29 tablodan oluşan eşsiz bir koleksiyonuna, De Stijl ve Cobra hareketinin koleksiyonuna ve muhteşem Hollanda fotoğraf koleksiyonlarına yer veren bir müze.

  • Amsterdam City Card ile giriş ücretsiz.
  • Normalde yetişkin giriş ücreti 22.5€.
  • 18 yaş ve altı kişilere giriş ücretsiz.
  • 10:00 – 18:00 saatlerinde her gün açık.
  • Girişte ücretsiz vestiyerleri kullanarak mont, çantanızı bırakabilirsiniz.

Van Gongh Museum

Van Gogh müzesi, Van Gogh’un tabloları, çizimleri ve mektuplarından oluşan koleksiyonlar bulunduruyor. Müze, Van Gogh’un bir sanatçı olarak ilk günlerinden mücadele ve kaosla geçen son günlerine kadar uzanıyor. Koleksiyon, Monet ve Gaugin gibi Van Gogh’un 19. yüzyıl çağdaşlarından bazılarının eserleriyle destekleniyor. Van Gogh müzesine önceden bilet almanız ve mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Müzeye ilgi çok fazla olduğu için hemen kapasite doluyor.

  • Amsterdam City Card ile giriş malesef ücretsiz değil..
  • Normalde yetişkin giriş ücreti 20€.
  • 18 yaş ve altı kişilere giriş ücretsiz.
  • 09:00 – 18:00 saatlerinde her gün açık fakat tarihlere göre açılış saatleri değişiyor, sitesinden takip etmek gerekiyor.

Amsterdam Icebar

Gelelim Amsterdam’ın ilginç ve eğlenceli konumlarından birine Icebar.. Fiziksel olarak girişte biletlerimizi aldık. Iamsterdam City Card ile %25 indirimli tek kişilik bilet fiyatı 19.8€. Girişte biletiniz ile birlikte 3 coin veriliyor. Verilen coin ile 20 çeşit alkollü/alkolsüz içeceklerden 3 tanesi içebiliyorsunuz. 1 tanesi girişte, diğer ikisini de Ice Bar’da kullanabiliyorsunuz. Icebar’a geçmeden içeride yer alan barda 10-15dk bekliyorsunuz. Girmeden çok tatlı bir film izleyerek daha da heyecan arttırılıyor:) Vee girelim içeriyee, içeri girerken ekstra Icebar logolu mont ve eldivenlerinden giyiyorsunuz ve -10 dereceye giriş yapmış oluyorsunuz:) Tamamen buz kaplı ve buzdan şekillerle yapılmış olan hayvan figürleri var.. İçerideki içecekler buzdan yapılmış bardakla servis ediliyor. İçeride 20 dk süreniz var, tabi dayanabilirseniz:)

Kanal Turu

IAmsterdam City Card ile ücretsiz olarak kanal turundan yararlandık. Uygulamasından bakıp, anlaşmalı ve bize yakın olan firma, Amsterdam Circle Line’ı tercih ettik. Buraya ulaşımı bisikletle gerçekleştirdik. Yaklaşık 1 saat süren bu kanal turunda, kaptan aynı zamanda tüm kanalları gezdirerek bize İngilizce olarak rehberlik de yaptı. Gerçekten kanal üzerinde yüzen bot evleri gördükçe, daha da büyülendim. Amsterdam’a gelirseniz kanal turu yapmadan ve tur botları üzerinde kanalda gezerken fotoğraf çekilmeden dönmeyiinnn:)

Şehir Merkezi

Amsterdam eski şehir merkezinde Dam Meydanı, Zeedijk caddesi, Damrak, Red Light Caddesi bulunuyor.

Damrak, ana tren istasyonunu Dam Meydanı’na ve Kraliyet Sarayı’na bağlayan bir cadde. Bisikletle bu konuma 15-20dk’da vardık. Amacımız dönüş için birkaç hediyelik eşya almak ve eski şehir merkezini görmekti.

Damrak’ta çok sayıda restoran, krepçi, fast-food ve kafe vardı. Damrak’ın herhangi bir yerinde fotoğraf çekilseniz profesyonel çıkar:)

Zeedijk caddesine Dam meydanından yürüyerek geçiş yaptık. Sokakları dar olduğu için ve Amsterdam’ın legal hayatını yansıtan yerleri görmek için genelde yürümeyi tercih ettik. Geldiğimiz bölgelere göre her türlü insanın olduğu ve daha güvensiz hissettiren bir bölge olarak söylemek isterim fakat biz herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmadık. Sokak sonlarında yer alan Oudezijds Voorburgwal isimli cadde de tamamen nehir üstünde yüzen evleri görmek mümkün.

Red Light Caddesi, turistler arasında meşhur bir cadde. Dam meydanından 5 dakika yürüme mesafesinde. Red Light bölgesi, seks ticaretinin legal olduğu, sex shopların, striptiz kulüplerinin bulunduğu bir yer. Bu tarz durumlar illegal olan ülkelerden gelenler için oldukça dikkat çekiyor. Camlarda kadın-trans bireylerin şov yaptıkları bir cadde ve 23.00’dan sonra sokağın canlandığı belirtiliyor. Bölgedeki insanları taciz edercesine izlemek ve fotoğraf çekmek gibi eylemlerde bulunmamanız öneriliyor.

Jordaan

Amsterdam’ın en ünlü semtlerinden biri. Jordaan çok sakin ve sessiz, lüks bir yer. Ünlü Anne Frank Evi, Jordaan’ın bittiği Prinsengracht kanalının yanındadır. Alışveriş, güzel restorantlar, cool kafeleri Jordaan’da bulabilirsiniz. Yeme-içme yazımda değindiğim meşhur turtayıda bu civarda bulacaksınız:) Yine her tarafında fotoğraf çekildiğinizde güzel çıkmama ihtimalinizin olmadığı bir yer burası. Amsterdam’a geldiyseniz mutlaka Jordaan’a uğrayın.

Amsterdam’da Alışveriş

Ben seyahat ederken en çok da oranın yerel marketlerini gezmeyi seviyorum. Ne çeşitler var, ne kadar diye en ince ayrıntısına kadar reyonlar arası gezerim. Amsterdam’da da her yerde olan ve en uygun market Albert Heijen. Merkezde neredeyse her caddede bir Albert Heijen markete rastlayabilirsiniz. Market fiyatları konusunda Köln, Amsterdam’a göre uygun kalıyor. Eğer yurtdışından herhangi bir ürün için stok yapacaksanız bence iki yer arasından Köln olmalı. Amsterdam daha turistik bir şehir olduğu için biraz daha pahalı.

Ama o reyonlardaki, atıştırmalıklar, çikolatalar, vegan beslenme türleri, hazır zibilyon öğünler gerçekten insan hayatına zaman kazandıran ve kolaylık sağlayan çeşitler var. Aama fiyat olarak aklımın almadığı birkaç ürün var Türkiye’yle karşılaştırınca. Mesela, Albert Heijen’de Tony Çikolatası 2-3€, Türkiye fiyatı 100₺.. Bazen bu ürünleri bizim abarttığımızı düşünmüyor değilim..

Giyim alışverişi bakımından, caddelerde Türkiye’de de olan birkaç mağazaya girdik. Örneğin, Levis. Türkiye’den giyim alışverişi yapmak daha mantıklı.. Avrupa’da yapılması pek mantıklı gelmedi bana.

Amsterdam’da Yeme / İçme ve Fiyatlar

Fabel Friet

Kaldığımız AirBnb evinin sokağının başında Fabel Friet vardı.. Tüm şansımı bu durum için kullanmış olabilirim çünkü bu patates kızartması başka bir lezzet.. Daha önce böyle bir patates yememiş olmanıza sizi ikna edebilirim:) Kaydettiğimiz çok patatesçi vardı ama bu benim için 1 numara.. Küçük ama çok tatlı bir dükkan, öğleden sonra veya akşamları sıra oluyor. Ama beklemeye değer. Zaten oturmalık bir yer olarak tasarlanmamış patatesi alıp, çıkıyorsunuz. Patatesleri anlık orada kesiyorlar ve Hollanda yağı ile kızattıklarını söylüyorlar. S-M-L olarak belirtilen ve fiyatı size’ına göre değişen kutularda patatesi veriyorlar. İsterseniz üzerine peynir ekletebiliyorsunuz ve ücretli olarak da sos alıyorsunuz. Şiddetle denemenizi tavsiye ederim. Orada bulunduğumuz sürece, o sokakta da kaldığımız için 4-5 defa yedik:) Türkiye’ye de açılsa fena olmaz..

  • 12.00 – 21.00 arası açık
  • S-M-L fiyatları sırasıyla, 2.95€3.95€5.95€ (Çok açım demediğiniz sürece M size iki kişiye bile yetiyor, çünkü dolu dolu koyuyorlar.)
  • 1 sos 0.85€, 2 sos 1.25€. Soslar, mayonez, ekşili mayonez, trüflü mayonez, baharatlı mayonez, vegan mayonez, körili ketçap, fıstık sos.)(Trüflü ve ekişili mayoneze bayılacaksınız:) )

FEBO

FEBO, gelmeden önce kaydettiğimiz ve çok merak ettiğimiz mekanlardan biriydi. Burası otomat bir fast-food zinciri. Biz Amsterdam şehir merkezinde bulunan Oudezijds Voorburgwal isimli şubesine gittik. İçeride yer alan otomatlarda çeşitli hamburgerler, krokatlar, kızartmalar bulunuyor. Makineye kredi kartı ile ödemeyi yaptıktan sonra, küçük bölmelerden sıcacık yemekleri alabiliyorsunuz. İsterseniz yan tarafında bulunan servis kısmından da nakit olarak menü şeklinde de alabiliyorsunuz. Biz FEBO’nun ürünlerini beğendik, bu sıradışı mekanizmayı denemek için bile gidebilirsiniz:)

  • 12.00 – 03.00 arası açık
  • Fenomeentje – Bami 2.5€
  • Kaassouffle 2.5€
  • Rundvleeskroket 2.5€
  • Grillburger – Kroketburger 3.5€
  • Frikadel – Speciaaltje 2.5€
  • Chili Cheesy 4.10€
  • Satekroket – Kipcorn 2.5€
  • Kipburger 3.5€

The Pancake Bakery

Bir kanal yanında, cadde altında kalan küçük kapısında girilen tatlı, loş ve sıcak bir mekan. Personeller oldukça güleryüzlüydü.

Aslında mekanın içi büyük ve geniş. Burayı tamamen kendimiz yüksek puanlı yerlere bakarak bulduk. Kahvaltısından, tuzlu-tatlı kreplerine kadar geniş yelpazeli bir menüsü var. En çok tercih edilen “Dutch Krep” tatlısın denedik. Gerçekten krep çok lezzetliydi, üstünde dondurma, krem şanti ve çikolata parçacıkları vardı. Normalde çok kalabalık bir mekan olduğu söyleniyor. Fakat biz kapanma saatine doğru gittiğimiz için olmalı ki çok kalabalık bir zamana denk gelmedik ve sıra beklemedik. Bu mekanda da Iamsterdamcity card’da yer alan indirimli yerlerden biriydi.

Popüler olmasından kaynaklı olsa gerek, diğerlerinden pahalı bir mekan.

  • 09.00 – 20.30 saatlerinde açık
  • Sade ve çeşitli kahvaltılar 6-17€ arası değişiyor.
  • Omletler 10.74-16.75€ arası değişiyor.
  • International pancakes 17.95€
  • Traditional pancakes 9.95-12.65€ arası değişiyor.

Omelegg

Adı üstünde sadece yumurta çeşitlerinden oluşan şehir merkezinde bir kahvaltıcı. Mekan biraz küçük ve bitişik masalardan oluşuyor. Müşteri sirkülasyonunun çok olduğu, kahvaltıları gerçekten çok lezzetli ve doyurucu olan bir yer. Personelleri de oldukça güleryüzlü ve samimiydi. Şeflerin olduğu bölüm açık ve şeffaf bir alandı. Size gelecek olan yemeğin yapılışını görüyor olmanız bence içinizi rahat da hissettiriyor:)

Ben yumurtamı, ıspanak-mantar-soğan ve peynir çeşitlerini içeren Popeye seçeneğini istedim. Normalde pek tercih etmediğim lezzetler olsa da yumurtayla birlikte çok farklı ve lezzetli olduğunu söyleyebilirim.

  • 07.00-15.30 arası açık
  • Ekmek ve yeşilliklerle servis edilen damak tadınıza göre her çeşiti bulabileceğiniz omletler (ister scrammbled, omlet, sunny side up vs) 7.5-12.5€ arası değişiyor.
  • Kruvasan ile servis edilen omletler 10.5- 14.9€ arası değişiyor.
  • Kahve, taze meyvesuları, çaylar 2.5-4.5€ arası değişiyor.

JWO Lekkernijen

Joordan’ın ara sokaklarından birinde bulunan kafe tadında bir şarküteri ve şarap mekanı. Burada ister alışverişinizi yapın isterseniz Hollanda’nın o meşhur peynirlerinden tatmak için birkaç sandalye atılan köşesine oturun.. Biz oradaki güleryüzlü personelinin tavsiye ettiği peynirleri ve porta şarabından içtik. 2’şer dilimden 5 çeşit peynir ve 2 kadeh şaraba 15€ ödedik. Peynirleri gerçekten çok lezzetli ve farklıydı. Eğer ben de Hollanda peynirlerinden üstelik çeşitli şaraplarla tatmalıyım derseniz burayı tercih edebilirsiniz:)

  • 08.00-17.30 arası açık.
  • Fontina Val D’Aosta, Gorgonzola Tartufo, Tentation, Pecorino Romano, Kaltbach Truffle ve çeşitli peynirlerin 100gr fiyatları 2.95-4.95€ arası değişiyor.
  • Bunun yanı sıra çeşitli soslar, zeytinler, hazır sandviçler bulunuyor.

Winkel

Jordann’da bulunan elmalı turtasıyla meşhur bir yer. Sadece elmalı turtasını yemek için gelenler bile var mesela biz:) İlk defa bir yerde 10-15dk sıra bekledik. Turistlerin rağbet gösterdiği bir mekan. Burası kafe/bar tarzında ve atıştırmalıkların, sandviçlerin, öğle-akşam yemeklerinin bulunduğu bir yer. Krem şantiyle servis edilen elmalı turtası gerçekten bu kadar popüler olmasının hakkını veren bir tatlıydı.

  • 08.00 – 01.00 arası açık.
  • Sandviç ve yemekleri 4-10€ arası değişiyor.
  • Elmalı turta 4.80€

Manneken Pis

Damrak’da bulunan meşhur patatesçilerden biri. Benim için Fabel’i geçemedi. Popüler bir yer olmasından dolayı sıra çok oluyor. 20’den fazla sos çeşiti mevcut. Yine de denenebilir:)

  • 10.00 – 23.00 arası açık
  • Klein – Medium – Groot olarak 3 boydan oluşuyor. Sırasıyla; 4.25-5.25-6.25€

CHUN

Burası Fabel’ın arka sokaklarında yer alan popüler bir sandivçci. Mekan çok tatlı ve ferahtı. Sabah gittiğimiz için olmalı, epey sıra vardı. Burada meşhur olan dışı çıtır bir tost ekmeği arasında haşlanmış yumurta ve sosların olduğu yiyecekti. Biz egg salad isimli tostu ve içine eklediğimiz cheddar peyniriyle tercih ettik. Tostta gayet büyük ve doyurucuydu. Biz çok beğendik, mutlaka denemelisiniz.

  • 10.00 – 18.00 arası açık
  • Egg salad Toast 8.5€
  • Tofu Puff Vegan Toast 11€
  • Bacon Egg Cheese 10€
  • Garlic Shrimp Egg 11€
  • Coffee 3-4.7€ arası değişiyor.

CoffeeShops

Özellikle turistlerin oldukça ilgisini çeken ve Amsterdam’ın hemen hemen her sokağında bulunan esrar satışının yasal olduğu yerlerdir. Hollanda’da ne kadar yasal olsa da bazı coffeeshop kuralları olduğu belirtiliyor.

  • 18 yaşında veya daha büyük (bazı kuruluşlarda 21 yaşında) olmanız ve pasaportunuzun veya kimliğinizin her zaman yanınızda olması gerekir.
  • Aynı kahvehaneye günde en fazla iki kez gelmenize izin verilir.
  • Şapkanız var ise coffeeshop içinde çıkartmanız istenebilir.
  • Masaya kafayı koymak ya da uyuklamak coffeeshop’dan atılmanıza sebep olabilir.
  • Günde en fazla 5 gram satın alabilirsiniz.
  • Alkol ve sigara yasaktır.
  • Rahatsızlık vermemelisiniz.
  • Sert uyuşturucuların kullanımı kesinlikle yasaktır.

Cafe DE PELS

AirBnb evimizden ayrılırken, uçak saatini beklemek için eve yakın bir kafe tercih ettik. Burası tatlı bir kafe. Biz, dışarıda sokak kenarına koyulan sandalyelerde oturmayı tercih ettik. Çünkü gitmeden son kez Amsterdam sokaklarını oturarak izlemek istedik:) Burada zencefilli çay içtik. Bu çayı içenleri çok gördüm aslında. Zencifili keserek, sıcak suya ekliyorlar.

Zencefilli çay 2.5€

Eğer acıktıysanız burada da kahvaltılık, atıştırmalık bulabilirsiniz.

Amsterdam Havaalanı- Mcdonald’s

Bu yorgunluğun üstüne havaalanında beklerken e tabi acıktık. Havalimanlarında yemek yemek Türkiye fiyatlarından dolayı hep korkumuz olduğu için burada da korkarak menüye baktık. O kadar da pahalı bulmadık.

Garip olan, menülerin yanında ranch-sarımsaklı mayonez gibi soslar vermeyip, istediğinde de bulunmadığını söyleyip çok ilginç şekilde bakmalarıydı:D

Big Mac Medium Menu 12.9€

Quarter Pounder 12.9€

BigTasty 13.9€

Buraya kadar Amsterdam yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Amsterdam’da edindiğim tecrübeler ve fiyatları aktardım. Amsterdam rüya gibi bir şehir, tekrar tekrar gitmek istediğim bir yer olabilir:) Fakat bir Köln kadar uygun bir şehir olduğunu söyleyemeyeceğim çünkü turistik bir yer:)

Umarım siz de gitmeden Amsterdam tavsiyelerimi okursunuz ve geziniz daha da keyifli hale gelir:)